Vi har tyvärr ingen plats för matkällare eller stort skafferi. Så drömmen om grönsaksodlingar och välfyllda hyllor med vackra inläggningar får nog helt enkelt förbli en dröm. Men det hindrar inte jag älskar att kunna göra någon burk när andan faller på. Utbudet på färdigköpta inlagda grönsaker är ju inte alltid så upphetsande.
Fast äntligen säljer de flesta butiker Kimchi, koreansk syrad kål. Supergod och nyttig. Och, som så mycket annat, inläggningarna verkar ha blivit hippa nu när utländska produkter börjar synas i vårt sortiment.
Men kanske är det just för att det färdigköpta utbudet är så begränsat som det blivit så poppis att göra egna inläggningar. Den forna präktighetsstämpeln är helt försvunnen. Allt som man kan göra själv och lägga in på burk är numera helt rätt. Och har man inte stora förvaringsmöjligheter är det perfekt att bara kunna göra en burk eller två. Något som får plats i kylen och som inte kräver jättemycket tid. Men som ändå gör att man känner sig lite duktig och huslig.
Jag brukar nöja mig med att göra en sort i taget. Just nu är det vinter, skördetiden är förbi, och man är hänvisad till det grönsakssortiment som finns i butikerna. För mig fungerar det jättebra, det känns inte så pretto och behöver inte bli något jättestort “syltnings– och saftnings–projekt”. Jag gillar att göra mina egna burkar och smaksättningar. Något som passar till den typ av mat som vi äter. Och det gör sällan den färdigköpta gurkmixen.
Snabbsyrad rödkål
Vardagsinläggning som gott och väl håller sig ett par, tre dagar i kylen. Kålen är helt neutral i smaken och passar till det mesta – allt från köttbullar och falafel till att blanda i en sallad. Det fungerar lika bra att använda vitkål.
Ingredienser
ca 1 liter
- ca 600 g rödkål
- 3 tsk salt
- 3 tsk ättikssprit, 12%
Instruktioner
- Strimla kålen tunt, gärna med mandolin, annars med osthyvel.
- Blanda kålen med saltet och låt dra en stund. Massera in saltet tills kålen mjuknar.
- Skölj av saltet noga, genom ett durkslag. Pressa ur all vätska.
- Blanda kålen med ättikan.
- Kålen går bra att äta direkt eller hälla upp på en väl rengjord burk och förvara i kylen.
Men så var det här med utländska produkter och namn igen. För plötsligt pratar alla om picklade grönsaker istället för inlagda grönsaker. Om man gör en egen inläggning med rödbetor – vem säger numera inlagda rödbetor? Nix pix, nu är det picklade rödbetor som gäller. Och vad är skillnaden? Nada skillnad, förutom språket. Inlagd och picklad betyder alltså samma sak, men picklad kommer från engelskans “pickled”. Och inte mig emot, om detta nu bidragit till att vi själva gör många härliga och vackra grönsaksinläggningar. Som vi dessutom har koll på vad de innehåller.
Picklad blomkål
Här väljer jag att blanda blomkål och broccoli. Men en av sorterna fungerar lika bra, precis som t ex romanesco. Rostad spiskummin gör att inläggningen får en varm kryddig ton som passar bra ihop med orientaliska maträtter – något som jag gillar och ofta lagar. "Picklet" passar perfekt att servera till falafel, lammfärsbiffar, kyckling, halloumi, merquez eller andra kryddiga korvar. Men de inlagda buketterna är också goda att blanda i en bulgursallad med nötter, torkad frukt och örter. Och en hummus, tzatziki eller aubergineröra till är förstås alltid gott.
Ingredienser
ca 1 1/2 liter
- 1 litet blomkålshuvud, ca 600 g
- 250 g färsk broccoli
- 1 tsk hela spiskumminfrön
- 2 tsk senapsfrön
- 1/2 krm chiliflakes
Lag
- 1 1/2 dl ättikssprit, 12%
- 3 dl strösocker
- 6 dl vatten
- 1 tsk hel svartpeppar
- 1 1/2 tsk rosépeppar
- 2 lagerblad
- 3 tsk salt
Instruktioner
- Dela blomkålen i buketter. Skär broccolin i mindre buketter och skiva stammen. Förväll 1–2 minuter i saltat vatten. Lyft upp och låt rinna av. Den skivade broccolistammen bör kokas någon minut extra.
- Rosta spiskummin, senapsfrön och chiliflakes i en torr panna.
- Koka ihop ingredienserna till lagen några minuter under lock.
- Varva grönsaker och rostade kryddor i en eller två väl rengjorda burkar. Häll på den varma lagen, som ska täcka.
- Sätt på lock och låt kallna. Förvara inläggningen i kylen. Den går bra att äta samma dag, men är godaste efter något dygn.
Lämna ett svar