Just idag går själva startskottet för påskhelgen. Påsken brukar jag också uppleva som startskottet för den ljusa årstiden. Nu märker man verkligen, från dag till dag, hur ljuset såväl som naturen ändras.
I förrgår kastade vi vår utomhusjulgran som stått på terrassen. Och plockade ner vinterns ljusslingor från balkongräcket. Lite sent tycker säkert somliga. Men det har nästan blivit som en ”inför påsken–tradition” för oss, det här med att kasta julgranen ungefär vid den här tiden.
Jag tycker inte alls att det var ett lätt beslut. Fortfarande hade inte granen tappat ett enda barr. Dessutom har den skänkt oss så fin stämning och ljus under en längre period. Och vårt sätt att säga tack var alltså att kasta granen på soptippen. Jag är helt klart kluven. Å ena sidan vill jag ha ljus, vår, sommar och plantera blommor. Å andra sidan tycker jag nästan att julgranen blivit en trogen vän till familjen.
Men nu är alltså granen slängd. Och påskhelgen är här. För mig som gillar mat är förstås påsken en härlig mathelg. Och ingen påsk utan lamm.
Jag tycker väldigt mycket om lammstek med traditionella tillbehör som potatisgratäng och rödvinssås. Men det är absolut inget måste. Jag provar gärna att göra nya maträtter och testar nya smaker.
I år byter jag potatisgratängen mot en potatispaj och såsen mot en röra. Och istället för den traditionella steken blir det helstekta lammracks. Just racks tycker jag är en väldigt smidig styckningsdel, som går fort och enkelt att tillaga.
Men för dig som är sugen på något med långkok kan jag passa på att puffa för mina vinkokta lammlägg som du hittar här på bloggen, under rubriken kött. Jättegoda, de med. GOD PÅSK!
Lammracks med kryddig sötpotatispaj och spenathummus
Rosastekta lammracks är alltid lika gott. Smakrika tillbehör som en kryddig sötpotatispaj med fetaost och katrinplommon, samt hummus med spenat och yoghurt känns helt rätt tycker jag. Kött, såväl som paj och röra passar också bra att servera för den som väljer att duka upp ett gående bord, eller påskbuffé.
Ingredienser
4 portioner
- ca 1 kg lammracks
- 3 hackade vitlöksklyftor
- 2–3 msk hackad oregano
- 2–3 msk hackad dill
- rivet skal av 1 citron
- smör
- salt
- nymald peppar
Spenathummus
- 1 burk kikärter, 400 g
- 2 dl turkisk yoghurt
- 2 msk olivolja
- 1 tsk rivet citronskal
- 1 tsk pressad citron
- 2 krm spiskummin
- 2 hackade vitlöksklyftor
- 1 påse färsk babyspenat, 65 g
- salt
- nymald peppar
- 6 bitar
Deg
- 3 dl siktat dinkelmjöl
- 2 krm salt
- 150 g smör
- 1 msk kallt vatten
Fyllning
- 500 g sötpotatis
- 3 skivade vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 1 tsk spiskummin
- 1/2 tsk paprikapulver
- 1/2 tsk mald ingefära
- salt
- nymald peppar
- 1 1/4 dl katrinplommon, i mindre bitar
- 150 g fetaost
- 3 ägg
- 250 g kesella
- 1 dl vispgrädde
- ca 4 msk rostade pumpakärnor
Instruktioner
- Blanda vitlök, örter och citronskal. Stick små hål runtom i köttet med en spetsig kniv. Tryck in fyllningen i hålen, t ex med lillfingret.
- Sätt ugnen på 175 grader. Bryn köttet i smör. Krydda med salt och peppar. Stick in en termometer i den tjockaste delen av köttet, den ska inte nudda benen. Hit går bra att förbereda.
- Stek i mitten av ugnen tills termometern visar 58 grader, för rosa kött.
- Låt köttet vila under aluminiumfolie 5–10 minuter. Skär upp mellan benen vid servering.
- Hummus: Skölj kikärterna och låt rinna av. Mixa alla ingredienser. Låt gärna smakerna mogna i kylen, men servera röran rumstempererad.
Sötpotatispaj
- Degen: Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, helst i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme.
- Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila minst 30 minuter i kylen.
- Fyllningen: Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär potatisen i tärningar, cirka 3 centimeter. Blanda potatis, vitlök, olivolja, kryddor, salt och peppar. Vänd upp på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Låt svalna.
- Sänk ugnsvärmen till 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
- Lägg pumpan i pajskalet. Strö över katrinplommon och smulad ost.
- Vispa ihop ägg, kesella, grädde, 2 krm salt och 1 krm peppar. Häll äggstanningen i formen.
- Grädda i mitten av ugnen cirka 40 minuter. Strö över rostade pumpakärnor vid servering.
Lämna ett svar