Under min uppväxt serverades inga måltider utan knäckebröd. Min pappa åkte regelbundet till en kvarn, inte så långt ifrån vår bostad, för att göra familjens knäckebrödsinköp. Där inköptes andra sortering, i stora kartonger. Det var absolut inget fel på knäckebrödet, men det var aldrig några stora runda fina brödkakor. Helt enkelt lite mindre bitar, som kvarnen inte kunde sälja i paket. Undrar om det inte är det som gör att jag fortfarande sällan äter en stor knäckesmörgås, jag bryter brödet i små bitar och gör flera små. Förutom denna andrahandssortering från kvarnen fanns även alltid ”finknäckebröd” hemma. Leksands Brungräddat. Extra brungräddat med mycket smak, och definitivt inget man fick bryta i filmjölken.
Nog om min uppväxt. Vad tänker ni, och vad ser ni framför er när jag säger Leksands knäckebröd? Kanske förpackningarna med Dalahästen? Eller kanske även ni får barndomsminnen – jag menar Leksands knäckebröd har ju ”alltid” funnits!
Häromdagen var jag på ett pressevent som Leksands knäckebröd anordnat. Jag brukar så gott som aldrig gå på några pressevent. Men jag brinner för vårt svenska matarv och våra egna traditioner, något som Leksands knäckebröd i allra högst grad står för. Ett familjeägt företag som funnits i Leksand sedan sex generationer tillbaka. Ett bageri som arbetar med respekt för miljön och där endast råvaror av högsta kvalitét används. Där säden skördas så nära bageriet och kvarnen som bara är möjligt. Man är ledande inom miljövänligt bakande, med återvinning av värme sedan 50–talet och fossilfritt bageri sedan 2013.
Sedan några år tillbaka bakar man även en ny typ av bröd. Lite mindre rustikt, eller ett ”modernt finbröd” skulle man nog kunna säga. Ett tunt och krispigt knäckebröd där degarna sätts för hand och gräddas på plåtar i konditoriugnar. Resultatet är ett hantverk som säljs under namnet ”Tre kullor”. Och nu, på denna pressvisning så var det dags att lansera två nya smaker i ”Tre kullor–familjen”.
Eller för alla er som är vana restaurangbesökare kanske brödet är bekant. Det krispiga knäckebrödet med flingsalt som så ofta inleder restaurangmåltiden, tillsammans med vispat smör, är många gånger ”Tre kullor–knäcke” – och inte alls restaurangens hembakta.
Nu är den goda nyheten att vi alla kan köpa brödet i vanliga mataffärer. I två nya smaker dessutom: ”Fänkål & bovete”, och ”Örter & frön”. Jag säger hurra för båda smakerna – de är precis lika goda. Så nu kan du alltså äta hantverksmässigt knäckebröd, precis som på finaste restaurangen, – bara hem och vispa ditt eget smör!
Visst gillar jag också vispat smör. Men jag är också väldigt svag för goda röror.
Tillsammans med knäckebröd kommer den här röran att bli mitt favorittilltugg i sommar, och ett självklart inslag på min midsommarbuffé. En sommar– variant av Skagenröra, fast med grön sparris och forellrom istället för räkor.
Sparrisskagen med forellrom
Perfekt röra att klicka på ett gott knäckebröd som tilltugg eller på buffén. Sommarens variant av Skagenröra görs förstås med grön sparris, och en klick forellrom i röran ger härlig sälta. Vill du göra en vegetarisk variant går det bra att använda algkaviar istället för forellrom.
Ingredienser
cirka 4 dl
- 250 g grön sparris
- 2 msk majonnäs
- 2 dl crème fraiche
- 1–1 ½ msk färskriven pepparrot
- 3 msk hackad rödlök
- 3 msk hackad dill
- 1/2 krm cayennepeppar
- 50 g forellrom
- salt
Till servering
- bitar av knäckebröd eller rostade rundlar av danskt rågbröd
- hackad rödlök och dillkvistar
Instruktioner
1. Bryt av den nedre grova delen på sparrisstjälkarna. Koka dem mjuka några minuter i lättsaltat vatten. Sparrisen ska fortfarande ha lite tuggmotstånd kvar. Häll av kokvattnet.
2. Låt gärna sparrisen kallna i iskallt vatten med isbitar. Låt rinna av noga och skär i mindre bitar.
3. Blanda majonnäs, crème fraiche, pepparrot, lök, dill och peppar. Vänd ner rom och sparris. Smaka av med salt.
4. Vid servering: Klicka röran på bröd. Garnera med lite hackad rödlök och en dillkvist. Eller lägg upp röran i en skål och låt var och en göra sitt tilltugg.
Lämna ett svar