Det här med jordgubbar verkar vara väldigt lokalt – alla tycker att sin regions gubbar är godast. Själv röstar jag på de öländska! För mig hör det verkligen sommaren till att besöka självplock och köpa jordgubbar i små stånd längs vägen.
Vi räknar med att åka till Öland om ett par dagar. Och just nu är stressnivån maxad – ni vet hur det är med att jobba undan allt innan semestern. Men snart, bara snart är lugnet ett helt annat. Med hav, kossor, rökt fisk…och jordgubbar.
Vi brukar både frysa in jordgubbarna naturella och göra sylt. Jag vill helst ha naturella i min yoghurt, och Ove föredrar sylt. Men vad man än väljer blir det en lyxig “klick sommar” som förgyller höst– och vintermörkret. Jag brukar också göra en omgång rårörd saft, eller “dricka” som man brukar säga om saften är rårörd. Och då tycker jag alltid att jordgubbarna från den rårörda saften är alldeles för fina för att kasta bort, så jag använder dem till “restsylt” istället.
Rårörd jordgubbsdricka & "restsylt" på jordgubbarna
Här gör jag två recept på samma mängd jordgubbar. Jag tycker att jordgubbarna från den rårörda saften är alldeles för fina för att kastas bort, så jag använder dem till "restsylt" istället. Den goda jordgubbssaften är rårörd – då brukar man kalla den för dricka. Vill du förvara ”drickan” under en längre tid är det bäst att frysa in den, eftersom den inte kokas. Jordgubbsdrickan späds som vanlig saft.
Ingredienser
Rårörd jordgubbsdricka (ca 12 dl)
- 3 liter jordgubbar
- 4 dl basilikablad
- 1 liter kokt kallt vatten
- 2 1/2 tsk citronsyra
- 6 dl strösocker per liter avrunnen saft
Restsylt (7–8 dl)
- de överblivna bären från silduken
- 500 g syltsocker
Instruktioner
Rårörd jordgubbsdricka:
1. Skölj och ansa jordgubbarna och skiva ner dem i en rymlig bunke. Strimla basilikabladen.
2. Häll på vattnet, tillsätt citronsyra och basilika. Täck över bunken med plastfolie och låt stå kallt över natten.
3. Häll upp bärmassan i en silduk och låt självrinna 30–40 minuter. Spara bären och gör ”restsylt” (se recept).
4. Mät upp saften och tillsätt socker. Rör tills sockret löst sig. Skumma saften noga.
5. Häll upp saften på väl rengjorda flaskor, ända upp till kanten, och sätt på en kork. Förvara saften i kylskåpet. Om saften ska frysas, tänk på att inte fylla upp ända till kanten.
Restsylt:
1. Lägg bärmassan i en gryta och hetta långsamt upp. Koka på svag värme under lock cirka 5 minuter, skaka lite någon gång under tiden.
2. Tillsätt syltsockret och höj värmen. Koka kraftigt 2–3 minuter utan lock.
3. Ta grytan från värmen och skumma. Låt sylten vila cirka 15 minuter, rör försiktigt någon gång under tiden så att temperaturen jämnas ut.
4. Häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar och sätt genast på locket. Det är viktigt att sylten hälls ända upp till kanten. Förvara sylten mörkt och svalt eller i kylskåpet.
Lämna ett svar