Kål på tapeten. Det är rubriken på vårt senaste poddavsnitt, som släpps idag.
I år renoverar och tapetserar vi mer än någonsin. Många spenderar med tid hemma just nu och då ser man verkligen slitaget och alla skavanker – åtminstone gör jag det.
Så om du är i renoveringstagen – lyssna på SKÖNT GRÖNT GOTT, här får du veta allt om de senaste trenderna på tapet– och färgfronten. Du hittar oss på Acst, Spotify & Itunes.
Vad mer som ligger i tiden är kål, så självklart måste kålen också få vara med i podden. Dels är det en råvara i säsong, men kålen har också blivit en av våra hippaste grönsaker. Från att ha uppfattats lite trist är det numera hur inne som helst med kål, av alla de slag.
Och på tal om vad som är hett just nu: fermentering. En urgammal metod där man genom lång tillverkningstid låter smak och karaktär få mogna i sin egen takt. Jag gör både surkål och syrar morötter (kanske skulle jag lägga ut ett recept på det?).
Men här är mitt recept på något som jag är helt beroende av – Kimchi. När man köper Kimchi är det otroligt stor skillnad, en del tycker jag faktiskt är rätt äckliga. Och vissa känns visserligen som syrade grönsaker, men påminner inte ens om Kimchi.
Jag gör min Kimchi på kinakål såklart. Och omogen mango. Egentligen ska det vara asiatiskt päron, eller Nashipäron som det heter. Men eftersom det brukar vara svårt att få tag på använder jag oftast mango. För att hitta omgogen mango i en svensk livsmedelsbutik är inte särskilt svårt! Så äntligen har jag hittat ett bra användningsområde för en typisk svensk butiksmango.
Kimchi med mango
Hemgjort Kimchi – vilken lyx att ha en burk i kylen! Absolut ett av de bästa tillbehören, hett och syrligt på samma gång. Det asiatiska päronet kan vara svårt att få tag på, det brukar säljas under olika namn: Nashipäron eller japanskt päron, och ser nästan ut som ett äpple. Men när jag inte hittar det brukar jag använda en omogen mango, det blir jättegott och fungerar precis lika bra.
Ingredienser
1 liter
- 750 g kinakål (salladskål)
- 2 msk jodfritt salt
- 1 1/2 dl vatten
- 1 1/2 msk rismjöl
- 1 msk rörsocker strö
- 3 msk fisksås
- 1 1/2 msk riven ingefära
- 2 rivna vitlöksklyftor
- 2 msk koreanskt chilipulver, gochugaru
- 200 g morötter
- 2 skivade salladslökar
- 1 asiatiskt päron eller 1 omogen mango
Instruktioner
1. Dela kålen i fyra bitar på längden. Lägg dem i en bunke och strö över salt. Lägg på en tallrik och en tyngd. Låt stå 2 timmar.
2. Skölj av saltet noga.
3. Koka upp vattnet i en liten kastrull. Blanda rismjölet med 1 msk vatten och rör ner redningen i kastrullen. Låt koka upp så att redningen tjocknar. Ta från värmen och låt kallna.
4. Blanda rismjölsredningen med socker, fisksås, ingefära, vitlök och chilipulver.
5. Skär kålen i mindre bitar, tvärsöver. Skala morötter och päron eller mango och skär i tändstickstunna strimlor. Skiva salladslöken.
6. Blanda noga alla grönsaker och chilisås. Varje grönsaksbit ska täcks av sås runt om.
7. Rengör noga en burk med lock som rymmer 1 liter.
8. Tryck ner grönsakerna tätt i glasburken. Pressa lätt så att eventuella luftfickor försvinner. Fyll burken nästan ända upp, men lämna cirka 2 centimeter i toppen. Det utrymmet är nödvändigt när Kimchin börjar pysa.
9. Stäng burken. Låt den stå i rumstemperatur med en papperspåse över.
10. Öppna burken varje dag och tryck försiktigt ner grönsakerna med en ren sked. Efter 1–2 dagar ska det börja bubbla i burken när man pressar lätt på grönsakerna. Tiden är beroende av värme och fuktighet.
11. När det börjar pysa och bubbla i burken, flytta över den i kylen. Efter 3–5 dagar i kylen är Kimchin färdig att äta. Fortsätt att förvara den i kylen.
Lämna ett svar