Nog var han en stilig herre, Edvin Adolphson, den gamla skådespelaren. Och hans stumfilm “Janssons frestelse” från 1920–talet lär ha gett namnet till den krämiga ansjovisgratängen. Får jag lov att bjuda på den lilla anekdoten:
En Östermalmsfru skulle bjuda sin juntafruar på buffé där bland annat en ansjovisgratäng skulle ingå. Men visst vore det väl trevligt om gratängen hade ett namn? Och nu råkade det vara så att Edvin Adolphson var kokerskans favoritskådespelare (och säkert alla andra damers också). Och där föddes alltså namnet Jansson frestelse – för att först spridas ut till Stockholmssocieteten – och därefter vidare ut i landet.
Krämig ska den vara, vår älskade ansjovisgratäng, med mycket mjukstekt lök. Men i år lägger jag också till lite stötta enbär och dill – nordiska smaker som jag älskar, och som även är så goda i en Jansson.
Och på tal om Jansson. Nu har vi släppt ett nytt avsnitt av podden SKÖNT GRÖNT GOTT.
Ett fullproppat julavsnitt där jag tipsar om hur man kan servera julmaten på nytt sätt – allt för att anpassa oss till rådande restriktioner. Det blir jutapas som även är perfekta att ta med på en julig picknick utomhus. Och en av rätterna är såklart Jansson, i form av portionsstora minipajer. Du lyssnar väl – du hittar den där poddar finns.
Enbärsjansson med dill
Kanske kan det här bli en ny julfavorit för många. En hederlig Janssons frestelse som helt enkelt får extra nordisk smak av enbär och dill. För dig som vill göra en vegetarisk Jansson är det gott att byta ut ansjovisen mot stekt svamp, och använda vegetariska alternativ till grädde och mjölk.
Ingredienser
4 vanliga portioner eller 8 bufféportioner
- 2 stora gula löakr
- smör till stekning
- 12 stötta enbär
- ca 1 kg potatis av mjölig sort
- 1 ask ansjovisfiléer, 125 g (även spadet)
- 2–3 dl hackad dill
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk, 3%
- ströbröd
- 3 msk smör
Instruktioner
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva löken. Mjukstek den i smör, cirka 10 minuter. Blanda i enbär mot slutet.
2. Skala potatisen och skär i tunna strimlor.
3. Varva potatis, lök, ansjovisfiléer och dill i en smord ugnsfast form. Kasta inte ansjovisspadet. Börja och avsluta med ett lager potatis.
4. Häll på grädde och mjölk. Droppa över 2–3 msk ansjovisspad. Strö över ströbröd och klicka på smör.
5. Grädda i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk och gratängen har fin färg, cirka 50 minuter.
Lämna ett svar