Tre japanska ”måsten”: Dashi, Furikake & Misosoppa
Nu tänkte jag göra ett försök att bjuda på tre recept på samma gång. Få se om jag lyckas, men på sätt och vis hänger de ihop, så jag tycker att det känns rätt.
Dashi
Kanske inte alla känner igen namnet, men Dashi är en japansk buljong som är grundläggande i många japanska rätter. Dashi är själva basen i Misosoppa, men buljongen är också god i soppor, nudelrätter och sojadipper. I Dashi ingår två ingredienser som kan tyckas lite udda för oss, men både torkad tonfisk och kombualgen ger en oersättlig, spännande och lite rökig smak – Dashin är verkligen ett utmärkt exempel på japanernas känsla för grundsmaken Umami.
Själv har jag alltid en omgång Dashi i frysen – redo att plockas fram när jag får ett plötsligt sug efter nudlar eller soppa. Det mesta går ju att köpa färdigt, så även Dashipulver som man rör ut i varmt vatten, men hemgjord är förstås alltid godare.
Furikake
En annan sak som jag också alltid har hemma är Japans svar på salt & peppar, kryddblandningen Furikake. Det är en smakrik, umami–packad kryddblandning som är god att strö över det mesta: till exempel på ramen, sushi, bowl, nudelsoppa, fried rice eller nudlar. Men den kan också förgylla ett stekt ägg, omelett – eller popcorn. Det finns helt enkelt inga begränsningar för hur man kan använda Furikake.
Furikake går också att köpa, men jag föredrar min egen. Dels brukar jag göra en variant med noriark och solroskärnor. Men anledningen till att jag väljer att ta med Furikake här är att när jag kokat min Dashibuljong återanvänder jag kombualgen, Jag torkar den och hackar ner i Furikaken tillsammans med soja, mirin och lite socker som ger Furikaken en spännande smak av både salt och sött.
Misosoppa
Och slutligen, kändisen i sammanhanget, Misosoppan, där Dashi är huvudingrediensen.
I Japan handlar Misosoppa inte enbart om tofu och sjögräs. Ingredienserna varierar från dag till dag. Men för oss är det just tofu och sjögräs som är den vanligaste smaksättningen – och det är också den varianten som jag oftast lagar.
Tre japanska ”måsten”: Dashi, Furikake & Misosoppa
Dashi är en buljong som är en grundläggande ingrediens i många japanska rätter. Till exempel ingår Dashi i Misosoppa, nudelsoppa, olika nudelrätter och sojadipper.
När jag väl har kokat Dashi brukar jag alltid ta tillvara på kombun (torkad tång) för att göra den goda kryddblandningen Furikake, som är Japans svar på salt & peppar.
Och slutligen, Misosoppan, där Dashi är huvudingrediensen. Jag har gjort den varianten av Misosoppa som vi är mest vana vid, med tofu och sjögräs. Misopasta är en fermenterad sojabönspasta som består av aktiva och nyttiga bakteriekulturer. Kokar man Mison så förstörs dessa nyttiga bakterier. Så tänk på att tillsätta Mison precis när soppan ska serveras: ta buljongen från värmen och vispa i Misopastan. Att åter värma upp soppan med är helt ok, men som sagt, låt den inte koka.
Ingredienser
Dashi (cirka 1, 8 liter)
- 2 liter vatten
- 20 g kombu (torkad tång)
- 25 g katsuobushi (bonitoflingor/flingor av rökt tonfisk)
Furikake med kombu från dashikoket (2 dl)
- ca 1 dl fintärnad och torkad kombu
- 2 tsk japansk soja
- 1/2 tsk mirin
- 1/2 tsk rörsocker strö
- 4 msk bonitoflingor (katsuobushi)
- 3 msk vita sesamfrön, rostade
- 2 msk svarta sesamfrön, rostade
Misosoppa (4 portioner)
- 1 msk wakame (en alg)
- ca 100 g silkestofu
- 1 liter dashi, (se mitt recept eller färdigköpt)
- 3 msk misopasta
- strimlad salladslök
Instruktioner
Dashi
1. Lägg ingredienserna i en kastrull. Låt dra 5–10 timmar, eller över natten. Den längre tiden är att föredra, det ger buljongen mer smak.
2. Värm vätskan sakta tills temperaturen är 80 grader. Dashin får inte koka då får kombun en bitter smak.
3. Ta från värmen och låt dra 5–10 minuter. Sila buljongen genom en sil. Pressa noga ur alla smaker och vätska med träslev. Låt kallna.
Furikake
1. Använd den blötlagda kombun efter dashikoket. Låt kombun torka på hushållspapper. När den har torkat, fintärna den. Det ska bli cirka 1 dl.
2. Rosta kombubitarna i en torr teflonpanna. När bitarna har rostats och delat på sig tillsätts soja, mirin och socker. Låt koka in. Ta från värmen och låt kallna.
3. Mixa kombublandningen i matberedaren tillsammans med bonitoflingor och hälften av sesamfröna.
4. Blanda i resten av sesamfröna. Häll upp på en burk.
Misosoppa
1. Lägg wakamen i blöt i kallt vatten, cirka 10 minuter. Låt rinna av och pressa ur vattnet.
2. Skär tofun i fina tärningar.
3. Värm dashin. Ta från värmen och vispa i misopastan. Soppan ska inte koka efter att mison tillsatts.
4. Smaka av, soppan kan smaka lite olika beroende på vilken dashi som används.
5. Tillsätt wakame och tofu. Strö över strimlad salladslök.
Lämna ett svar