Jag tänkte drömma mig bort ett tag. Eller kanske snarare göra en mat– och vinresa, till norra Italien. Närmare bestämt till det lilla bergiga distriktet Valpolicella, strax öster om Gardasjön. Trots att det här är ett relativt litet område så tillverkas några av världens mest populära toppviner här. Amarone är säkert bekant för de flesta. Men även Ripasso är ett favoritvin för många av oss. Personligen tycker jag att man får väldigt mycket vin för pengarna när man köper Ripasso, för det här vinet tillverkas med en speciell metod som heter just Ripassometoden och är skyddat av italiensk lag.
Metoden går ut på att man låter vinet jäsa en andra gång, så det är en mer tidskrävande process. Till den här andra jäsningen återanvänds skalen från Amaronetillverkningen, något som ligger i tiden nu när debatten om återvinning går het. Man lyfter upp skalen, behåller dem opressade, och låter dem jäsa med ett ”vanligt” Valpolicellavin. Skalen är fyllda med koncentrerad smak eftersom Amarone görs på torkade druvor, och tack vare det får man ett vin som har mer färg, smak och tanniner. Ripasso blir inte lika kraftfullt och fruktigt som Amarone, mer som ett mellanting mellan ett Valpolicellavin och Amarone della Valpolicella.
Så för alla er som också gillar fruktiga viner med rund smak – då kan jag verkligen rekommendera Casalforte Ripassso, nr 5352 som kostar 99 kr. Vinet är fyllt av koncentrerade aromer som mörka bär, söt mandel och mogen frukt och passar perfekt att servera till påskens lammstek med örter och långtidsbakad vitlök. Jag kommer att laga mitt påsklamm på samma sätt som Porcetta: för att ta vara på all god smak från lammsteken låter jag potatisen steka med i samma form, tillsammans med lök, vitlök och Ripassovin.
Så från min norditalienska mat– och vinresa önskar jag er alla en riktigt God Påsk!
PARMESANSPÄCKAD LAMMSTEK MED ROSTAD RÖDVINSPOTATIS
Till påskens lammstek med örter, långtidsbakad vitlök och rostad rödvinspotatis passar det utmärkt att servera ett fruktigt och koncentrerat Ripassovin. Mitt förslag är Casalforte Ripassso, nr 5352.
Ingredienser
6 portioner
- 1 lammstek med ben, ca 2–2 1/2 kg
- 3 vitlöksklyftor
- salt
- 1 ½ tsk hela pepparkorn
- 3 msk hackad rosmarin
- 1 dl hackade soltorkade tomater
- 2 msk olja från tomaterna
- 2 dl grovriven parmesanost
- olivolja
- nymald peppar
Potatis
- 1 kg små delikatesspotatisar
- 3 hela vitlökar
- ca 400 g små röda eller gula steklökar
- 2 dl repade rosmarinblad
- ½ flaska rödvin, gärna Ripasso
- ½ dl crèma di balsamico
- salt
- nymald peppar
- 50 g smör
Kall parmesansås (ca 4 dl)
- 3 dl finriven parmesanost
- 2 dl turkisk yoghurt
- 2 rivna vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 1 msk finhackad färsk rosmarin
- 4 msk hackad soltorkad tomat
- salt
- nymald peppar
Instruktioner
Kött & rostad potatis
1. Stöt vitlök med lite salt, pepparkorn och rosmarin till en massa i en mortel. Blanda ner tomater och parmesanost.
2. Sätt ugnen på 225 grader. Gör snitt i lammsteken med en spetsig kniv, och tvinga upp hålen med lillfingret. Pressa in fyllningen i hålen, så djupt in som möjligt.
3. Gnid in lammsteken, runt om, med olivolja, salt och peppar. Lägg den i en stor ugnsfast form eller långpanna som smorts med olivolja.
4. Stick in en termometer i den tjockaste delen av steken, utan att termometerröret stöter mot benet.
5. Stek köttet i mitten av ugnen 15–20 minuter. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
6. Ta ut formen och lägg hela potatisar, halverade vitlökar, skalade lökar, rosmarin, vin och balsamico runt köttet. Krydda med salt och peppar.
7. Fortsätt steka tills termometern visar 58 grader. Vänd runt potatisen ett par gånger under stektiden.
8. Ta ut steken, täck den med aluminiumfolie och låt vila under tiden potatisen steks klart, cirka 15 minuter.
9. Höj ugnsvärmen till 250 grader. Klicka smöret över potatisen. Stek i övre delen av ugnen tills potatisen är mjuk och har fin färg, cirka 15 minuter. Rör om och krydda med salt.
10. Skär steken i tunna skivor och servera tillsammans med rödvinspotatisen och parmesansåsen.
Kall parmesansås
1. Blanda ingredienserna och smaka av med salt och peppar. Låt gärna smakerna mogna i kylen, men ta fram såsen en stund före servering.
Lämna ett svar