Min man är beroende av gravad lax. Och sämre beroenden kan man ju ha! Men han är också något av en ”laxsnobb”. Endast det bästa är gott nog och han väljer sin lax med omsorg. Och bra är väl det, även vårt fiskbestånd är ju delvis och plågsamt betungat av skit. Ofta har han ett gravlaxprojekt som pågår i kylen, testar nya smaker och kombinationer med en laxenergi som aldrig tycks tryta.
Så självklart har den gravade laxen en betydande plats hemma hos oss, även under julen. Men under julhelgen kommer vi att vara på Öland – utan Oves gravade lax. För där har han funnit sin ”överman” hos Nisses fisk i Borgholm – deras gravade lax är nämligen magiskt god!
Däremot kommer han med all säkerhet att engagera sig i den här rödingen. Och på min lott brukar falla en kall hjortronsås. Skogens gula guld känns ju helt rätt som smaksättare till den gravade rödingen, men den är också god till julbordets köttbullar, skinka och korv. Lite som en allround–sås.
Enbärsgravad röding med kall hjortronsås
Att grava rödingfilé tar kortare tid jämfört med lax eftersom tunna fiskfiléer brukar vara färdiggravade efter cirka 1 dygn. Och det här med att frysa fisken före gravning…Livsmedelsverket rekommenderar att man fryser fisken i 2 dygn, och har man inte tillgång till absolut färsk fisk bör man göra det. Till den gravade rödingen brukar jag servera en kall hjortronsås. Men jag tycker också att såsen är god till julbordets köttbullar, skinka och korv. Lite som en allround–sås.
Ingredienser
8 bufféportioner
Gravad röding
- 4 rödingfiléer, ca 800 g
- 4 msk vanligt salt
- 3 msk strösocker
- 12 stötta enbär
- 2 tsk grovstötta vitpepparkorn
- rikligt med grovhackad dill
Hjortronsås (ca 3 dl)
- 2 dl crème fraiche
- 1 dl hjortronsylt
- 1/2 tsk rivet apelsinskal
- 1/2 dl hackad rödlök
- 3 msk hackad gräslök
- salt
- nymald vitpeppar
Instruktioner
Gravad röding
1. Frys eventuellt fisken 2 dygn. Ta fram och låt den tina.
2. Ta bort alla småben. Skär bort den bakre, allra tunnaste delen på fiskfiléerna som annars kommer att bli för salt. Torka av med hushållspapper.
3. Blanda salt, socker och kryddor. Gnid in filéerna med blandningen och lägg på dill.
4. Lägg ihop filéerna med köttsidorna mot varandra, tjock del mot tunn del. Lägg dem i dubbla plastpåsar.
5. Grava rödingen cirka 1 dygn. Vänd ett par gånger under tiden.
6. Häll bort laken. Skarpa bort dill och kryddor och skär i tunna skivor.
Hjortronsås
1. Blanda ingredienserna och smaka av med salt och peppar.