Om en liten stund sitter vi i bilen, lämnar Öland och styr kosan mot Stockholm. Jul– och nyårshelgen kan väl summeras som ”Gott och blandat” för vår del, med en hel del oönskade situationer. Men mitt i allt har vi ändå funnit ett lugn, vilket jag är oändligt tacksam för.
Jag gillar verkligen bilresor. Småprata och dricka kaffe, med en skön känsla av att man faktiskt inte kan göra så mycket mer. Man sitter där man sitter.
Just fredagar brukar inte vara den största matlagningsdagen i vanliga fall heller. Åtminstone inte för oss. Däremot brukar vi planera (och drömma) om vad vi ska laga och äta under helgen. Och jag tror nog inte att vi är speciellt annorlunda mot de flesta andra. Dessutom, är man matlagningsintresserad så brukar ju mycket av helgen gå åt just till matlagning.
Och jag vet definitivt vad jag är sugen på just nu – Gyoza. Efter helgernas något osunda leverne längtar jag efter fräsch asiatisk mat. Det japanska köket innehåller många av mina favoriträtter – och Gyoza är en av dem.
Att göra sin egen Gyoza innebär lite pyssel. Kanske inte direkt något man svänger ihop en fredagskväll efter jobbet. Men det är verkligen en underbar maträtt till någon av helgens middagar. Som sagt, lite pyssel och knåp – men helt klart “besväret” – för de små fyllda degknytena är verkligen försvinnande goda!
Japanska Gyoza med räkor och Tatakisås
Det är lite pyssel att göra sin egen Gyoza, men helt klart "besväret" för de små fyllda degknytena är verkligen försvinnande goda. Färdiga Gyozaplattor köper man i frysdisken hos asiatiska affärer eller i större livsmedelsbutiker.
Ingredienser
20–24 stycken
- 20–24 plattor Gyozadeg (1 förpackning)
- 2 msk solrosolja till stekning
- 6 msk vatten
- 1 1/2 tsk majsstärkelse (maizena)
- strimlad salladslök
Fyllning
- 100 g blad av kinakål, ansad vikt (salladskål)
- 200 g rent kött av tropiska jätteräkor, ASC– eller MSC–certifierade
- 2 msk hackad salladslök
- 2 tsk riven ingefära
- 1 finriven vitlöksklyfta
- 1 tsk sesamolja
- 1 tsk mirin
- 2 krm salt
- 2 msk hackad koriander
- 1 tsk majsstärkelse (maizena)
Tatakisås (ca 2 dl)
- 6 msk ponzu, färdigköpt
- 4 tsk sesamolja
- 2 tsk japansk soja
- 4 tsk hackad salladslök
- 2 tsk riven ingefära
- 2 tsk rostade vita sesamfrön
Instruktioner
1. Börja med att tina Gyozadegen några timmar i rumstemperatur eller över natten i kylen.
2. Gör Tatakisåsen.
3. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg ner kålbladen och förväll cirka 2 minuter. Låt rinna av genom en sil och pressa noga ur all vätska. Finhacka kålen.
4. Finhacka räkorna.
5. Blanda alla ingredienser till fyllningen.
6. Gör några Gyoza i taget. Häll kallt vatten i en liten skål. Lägg ut degplattorna på en bräda. Lägg cirka 1 msk fyllning på varje.
7. Doppa fingret i vattnet. Dra det runt Gyozaplattans ytterkant, detta blir som ett klister.
8. Lyft upp Gyozan i ena handen. Nyp ihop noga så att ingen fyllning läcker ut vid tillagningen. Upprepa tills fyllningen och degplattorna är slut.
9. Hetta upp en något mindre stekpanna av teflon med oljan. Lägg alla Gyozapaket tätt ihop i mitten på pannan, med den platta sidan ner. Stek på medelvärme tills de har fin färg och är frasiga på undersidan.
10. Rör ihop vattnet med majsstärkelsen. Häll redningen i pannan. Vicka försiktigt runt så att alla Gyoza får redning under sig. Sätt på ett lock.
11. Låt Gyozan ångkoka cirka 3 minuter. Lyft av locket. Fortsätt koka tills all vätska kokat in. Ta från värmen och låt vila ett ögonblick.
12. Vänd Gyozan med hjälp av en tallrik, eller använd en skärbräda, och flytta sedan försiktigt över till en tallrik.
13. Strö över strimlad salladslök och servera Gyozan nystekt tillsammans med Tatakisåsen.