Jag känner mig faktiskt lite duktig när jag bakar mitt eget matbröd. Och doften av nybakat som sprider sig i huset är obeskrivlig, bara den ger en sorts belöning. Och tänk, den där första skivan man skär, när brödet fortfarande är lite småvarmt. Med en klick smör som sakta smälter och lite flingsalt på toppen – oslagbart gott, eller hur?
Genom att baka med bikarbonat kan man enkelt röra ihop ingredienserna, och därefter bara klicka ner degen i en form. Man spar tiden för olika jäsningar och själva knådningen. Och den enda disken är skönt nog bara bunken, sleven och formen.
Den här typen av bröd har följt mig sedan jag var barn, min pappa brukade baka något liknade. Han prenumererade på receptkort, som noggrant placerades i en brun plastlåda med lock. En typisk 70-talsgrej gissar jag. Vad som kanske var mindre typiskt, på den tiden, var att det var pappa som samlade recept och inte mamma. Hur som helst, med tiden började också mormor och farmor att baka brödet – så var man än kom i familjen bjöds det på samma bröd.
Numera är jag alltså tredje generationen i vår familj som rör ihop världens enklaste matbröd. Fast jag följer sällan grundreceptet slaviskt, oftast ser jag det som en mall och använder de ingredienser som finns hemma. Den här gången blev det, till exempel, blåbär, mandel och messmör istället för barndomens lingonsylt.
Filmjölksbröd med blåbär och mandel
Lättbakat filmjölksbröd med torkade blåbär och mandel eller nötter som får en spännande och mild smak av messmör. Brödet är enkelt att röra ihop, hälla över i en form och sen får ugnen göra jobbet.
Ingredienser
1 bröd
- 2 dl fullkornsmjöl av dinkel
- 4 dl siktat dinkelmjöl
- 1 dl rågkross
- 2 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 2 dl hel mandel eller hela hasselnötter
- 1 dl pumpakärnor
- 2 dl torkade blåbär
- 4 dl filmjölk
- 1 dl messmör
Instruktioner
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i filmjölk och messmör.
2. Häll degen i en smord avlång brödform som rymmer cirka 1 1/2 liter. Eller klä formen med bakplåtspapper.
3. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 1 timme. Känn med en provsticka att brödet är genomgräddat.
4. Låt vila en stund och vicka sedan upp brödet. Linda in det i en handduk och låt kallna på galler.
Lämna ett svar