Köttfärslimpa tröttnar man aldrig på – känns som en trogen följeslagare genom generationers matlagning. Eftersom jag gillar praktisk matlagning låter jag rotfrukter och potatis steka med samtidigt i ugnen. Och såsen, den vill man såklart inte vara utan – men själv försöker jag att, i den mån det går, undvika grädde så min enkla lingonsås svänger jag ihop med hjälp av lätt crème fraiche.
För dig som tycker det är kul att matcha viltfärslimpan och tillbehören med ett passande vin tipsar jag om två viner med helt olika karaktär, ett lite dyrare från Toscana i Italien och ett från södra Frankrike som är lite billigare. Båda finns i Systembolagets fasta sortiment.
Det lite dyrare vinet:
I Toscanas södra del, som har ett varmare klimat, ligger byn Montalcino. Röda viner som produceras här görs alltid på druvan Sangiovese, och klassas som Brunello di Montalcino. Vinerna härifrån är ofta mer smakrika och mustiga jämfört med Chianti, trots att de görs på samma druva. De är också kända för att kunna vara mer tanninrika och ”kärva”. Men av detta märks inget i det här vinet, tvärtom är det väldigt ”lättdrucket”. Vinet är fyllt av mörka körsbär men har även tydlig fatkaraktär av ceder, tobak, kanel och mörk choklad. Smaker som jag tycker matchar vår svenska köttfärslimpa med rårörda lingon och de naturligt söta rotfrukterna alldeles ypperligt.
42302 Brunello di Montalcino Val di Suga 2016, 14%, Italien, 259 kr
Det lite billigare vinet:
Norra Rhonedalen är känt för sina Syrahviner, men mitt ”budgetval” kommer från sydvästra Frankrike. Hela sydvästra området kallas IGP Pays d´Oc, och eftersom det är ett stort område är variationen stor. Det här kommer från Languedoc – Roussillon. Att hitta en ung Syrah med mjuka tanniner som är ”färdigt” att dricka är faktiskt ovanligt, men jag tycker att det här är ett riktigt prisvärt vin. I vinet finner du smak av björnbär, lakrits och viol och toner från fatlagringen som vanilj, kryddpeppar och choklad. Vinets fruktighet gör att det klarar ett tillbehör som lingon bra – och är därför ett riktigt bra val till vår älskade husmansklassiker.
2281 Fat Bastard Syrah 2020, 13%, Frankrike, 99 kr
Viltfärslimpa med rotfrukter och lingonsås
Köttfärslimpa tröttnar man aldrig på – en trogen följeslagare genom generationers matlagning. Genom att steka rotfrukter och potatis samtidigt i ugnen får du en praktisk allt–i–ett–rätt. Servera med den enkla lingonsåsen och inlagd gurka. För dig som vill matcha viltfärslimpan och tillbehören med ett passande vin, kolla bloggen – där tipsar jag om två viner med olika karaktär, ett lite dyrare och ett lite billigare. Båda finns i Systembolagets fasta sortiment.
Ingredienser
4 portioner
Köttfärs
- 400 g vilt- eller nötfärs
- 200 g fläskfärs
- 10 g torkade kantareller eller trattkantareller
- 1 gul lök
- smör
- 6 stötta enbär
- 2 tsk timjan
- 1 tsk mejram
- 3 msk ströbröd
- 1 dl grädde
- 1 grovriven kokt mjölig potatis (100 g)
- ½ msk viltfond
- 1 ägg
- ¾ tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Grönsaker
- 2 morötter
- 2 palsternackor
- 8 potatisar
- 2 rödlökar
- 1 dl vatten
- 1 msk viltfond
- 1 msk timjan
- salt
Lingonsås
- 4 dl lätt crème fraiche
- 2 msk viltfond
- 1 tsk kinesisk soja
- 1 dl rårörda lingon
Till servering
- saltgurka eller pressgurka
Instruktioner
1. Blötlägg svampen i varmt vatten 30 minuter. Häll av vattnet och hacka svampen.
2. Hacka löken och mjukstek i smör, tillsammans med svampen. Låt kryddorna fräsa med mot slutet. Låt kallna.
3. Blanda ströbröd och grädde. Låt svälla 10 minuter. Tillsätt alla ingredienser i ströbrödsblandningen och arbeta ihop till en smidig smet.
4. Sätt ugnen på 250 grader. Forma smeten till en limpa och lägg i en stor ugnsfast form.
5. Skala och skär rotfrukter, potatis och lök grovt och lägg runt viltfärslimpan. Blanda vatten och fond och häll över grönsakerna. Strö på timjan och salt.
6. Sätt in formen i mitten av ugnen 15 minuter. Sänk värmen till 175 grader och stek ytterligare cirka 40 minuter. Ös grönsakerna med skyn ett par gånger under stektiden.
7. Såsen: Koka ihop crème fraiche, fond, soja och sylt.
Lämna ett svar