I de flesta av länderna runt Medelhavet inleds måltiden med små aptitretare, i Italien har man sin antipasto, som betyder just ”före måltiden”. På Sicilien är det vanligt att man får njuta av de här friterade tonfiskbollarna. Egentligen är små bollar av fisk en omtyckt antipasto i alla Italiens kustregioner – men i den här varianten med pinjenötter ser man arabernas tydliga avtryck på det sicilianska köket.
För dig som vill du bjuda på ett generöst antipastobord är det förstås trevligt att komplettera med marinerade oliver och grönsaker – gärna tillsammans med olika charkuterier, crostini och pecorino.
Dessutom är jag säker på att du inte vill du missa en av Siciliens mest populära smårätter: Arancini, de supergoda friterade risbollarna. Självklart har jag ett bra recept på Arancini här på bloggen – skriv bara in namnet i sökrutan som du hittar högst upp.
Och kanske något passande i glaset? Här nedan tipsar jag om tre olika vita viner från Sicilien, med olika karaktär.
MINA VINTIPS TILL ANTIPASTO FRÅN SICILIEN
73641 Mandrarossa Sentiero Delle Gerle Etna Bianco 2020, 13%, 191 kr (Beställningssortiment)
Personligen tycker jag att det här är ett fantastiskt matvin, alltså att jag vill ha något att äta till eftersom jag tycker det är lite för smakrikt för att enbart dricka som sällskapsvin.
Vinet görs på 100% av den lokala druvan, Carricante som efter jäsningen fått mogna på sin jästfällning cirka 15 månader, vilket ger en tydlig struktur – men också en smak av gula äpplen, aprikoser och honung. En lätt citruston ger fin balans till den lite kryddiga fruktigheten – så även den friska mineraliteten som är ett typiskt drag för vinerna från Etna. Vinet passar bra till de friterade tonfiskbollarna eftersom syran bryter fint mot de lite feta i bollarna. Av samma anledning passar det utmärkt till Arancini (receptet finns också här på bloggen), och gärna ihop med andra antipastorätter. Men det här goda vinet njuter jag också med fördel till skaldjurspasta (skriv Linguine frutti di mare i sökrutan) såväl som till grillad marulk och färska eller grillade skaldjur med en fetare sås som majonnäs eller aioli som smaksatts med citronskal.
5577101 Massimo Lentsch Carricante 2020, 12,5%, 261 kr
(Beställningssortiment)
Även här har jag valt ett vin av Carricante från Etna – men med helt annan karaktär. Vinet görs av ett ungt vineri som för några år sedan startade sin produktion i den Eoliska övärlden norr om Sicilien, och så sent som 2018 förverkligade sin dröm om att göra vin på Etna. Det mest tydliga draget i vinet är syran och den friska mineraliteten, kända karaktärsdrag för druvan, såväl som för Etnas vulkaniska jordmån. Dessutom kommer du att finna krispiga gröna äpplen, vita blommor och en spännande lakritston i smaken. Det här goda, frisksyrliga och välbalanserade vinet njuter jag även gärna som sällskapsvin. Men det matchar också antipastorätterna bra där den friska syran bryter fint mot det friterade, men också tonfiskbollarnas citronsmak. Vinets lakritston känns också spännande ihop med Arancinins smak av basilika och saffran (om du väljer att även göra Arancini, se mitt recept här på bloggen). Men ett så här friskt vin, fyllt av vulkancharm, är såklart också ett utmärkt skaldjursvin, till naturella såväl som till skaldjurspasta (skriv Linguine frutti di mare i sökrutan).
73918 Mandrarossa Urra di Mare Sauvignon Blanc 2021, 12%, 257 kr (1500 ml)
En Sauvignon Blanc med alla typiska karaktärsdrag man vill ha: toner av krusbär, päron, svarta vinbärsblad och citrus. Men du kommer också att finna en liten ton av exotisk frukt.
Dessutom har vinet en fin mineralig ton, mycket frisk citrus och grön örtighet. Helt enkelt ett krispigt, fräscht och lättdrucket vin som passar utmärkt ihop med en blandning av antipastorätter som de friterade tonfiskbollarna, Arancini (se recept här på bloggen), italienska charkuterier och annat gott . Det här är också ett vin som får mig att längta till sommarens mingel! Och på tal om mingel – vinet är ett bra val om man blir många: den fina magnumbuteljen är specialdesignad av producenten och har inspirerats av de små knubbiga ekfaten Barilloto som tidigare användes vid transport av vin.
Sicilianska tonfiskbollar
Små bollar av fisk är en omtyckt antipasto i alla Italiens kustregioner, i den här varianten med pinjenötter ser man arabernas tydliga avtryck på det sicilianska köket. Och kanske vill du bjuda på ett generöst antipastobord, då är det förstås trevligt att komplettera med marinerade oliver och grönsaker – gärna tillsammans med olika charkuterier, crostini och pecorino. Även en av Siciliens mest populära smårätter är härligt att njuta av ihop med annan antipasto: Arancini. Sjävklart har jag ett bra recept på Arancini här på bloggen – skriv bara in namnet i sökrutan som du hittar högst upp.
Och för dig som är intresserad av att se mina vintips, kolla texten på bloggen!
Ingredienser
24 stycken
- ca 300 g färsk tonfiskfilé (ASC– eller MSC–certifierad)
- 1 bakpotatis, 300 g
- 2 rivna vitlöksklyftor
- 1 dl hackad bladpersilja
- rivet skal av 1 citron
- 3 msk rostade pinjenötter
- 3 msk urkramad, hackad kapris
- 1 krm salt
- 1 ägg, delat i gula och vita
- ½ dl vetemjöl
Till fritering
- ca 2 dl panko
- ca 8 dl solrosolja
- Till servering
- gärna citronklyftor eller citronaïoli
Instruktioner
1. Koka upp lättsaltat vatten i en låg vid panna. Lägg i fisken, ta kastrullen från värmen och låt fisken dra under lock cirka 5 minuter. Lyft upp fisken, låt den rinna av noga och mosa sönder den.
2. Skala potatisen, skär den i mindre bitar och koka mjuk i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet, låt potatisen svalna och pressa genom potatispress.
3. Blanda fisk, potatis, vitlök, persilja, citronskal, nötter, kapris, salt och äggula. Sikta över mjölet och blanda väl. Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ner den i fisksmeten.
4. Forma smeten till bollar och vänd dem i panko. Låt bollarna vila i kylen cirka 1 timme.
5. Värm oljan till 180 grader i en tjockbottnad gryta. Eller prova med en bit bröd, blir den snabbt gyllene är oljan klar att använda.
6. Fritera några bollar i taget till en gyllengul färg, cirka 3 minuter. Lyft upp med hålslev och låt rinna av på dubbelt hushållspapper. Servera bollarna varma eller rumstempererade, men nyfriterade.
Lämna ett svar