Tänkte att jag skulle hänga på och vara med i firandet av kanelbullens dag. Visserligen är den lika älskad året om, så visst finns det en anledning till att den har fått en alldeles egen dag. Men i morgon – den 4 oktober – är det alltså dags att fira lite extra och unna sig en bulle (eller två!)
GRATTIS till världens mest kända bulle!
Godaste kanelbullarna
De flesta har nog sitt favoritrecept på kanelbullar, det här är lite annorlunda eftersom jag låter degen jäsa endast en gång, men istället lite längre. Tänkte också dela med mig av två tips som jag själv alltid ”bär med mig” vid bullbak:
1. Använd inte för mycket mjöl vid bullbaket. En mjöltung deg blir lätt för hård, ta lite mjöl i taget – den ena mjölsorten är inte den andra lik.
2. Smöret ska tillsättas rumsvarmt i bitar i degen, inte smält. Det fasta fettet gör degväggarna som innesluter luften i brödet stabilare, vilket hjälper till att behålla brödet saftigt. Använder du recept där det står smält smör går det bra att byta rätt av, och arbeta in samma mängd tärnat smör tillsammans med socker, salt och kryddor – men alltså innan mjölet.
Ingredienser
cirka 35 stycken
Deg
- 50 g rumstempererad jäst
- 5 dl rumstempererad mjölk, 3%
- 250 g rumsvarmt smör
- 2 dl strösocker
- ¾ tsk salt
- 1 msk kanel
- 14–15 dl vetemjöl
Fyllning
- 150 g rumsvarmt smör
- 1 ½ dl brun farin
- ½ dl strösocker
- 1 ½ msk kanel
Till pensling
- 1 ägg
- pärlsocker
Sockerlag
- 1 dl strösocker
- 2 dl vatten
Instruktioner
1. Deg: Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt smöret i klickar, socker, salt och kanel. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta ihop till en ganska kladdig deg som ska knådas ordentligt i maskin, cirka 10 minuter.
2. Nu ska degen inte jäsas. Ta upp degen på mjölat bord och kavla ut den till en platta, cirka 30x60 centimeter.
3. Fyllning: Blanda ingredienserna till fyllningen. Bred fyllningen över nedre delen av degplattan. Vik sedan över den ofyllda sidan och tryck till försiktigt.
4. Skär i cirka 1 ½ centimeter breda remsor. Dela remsorna på längden, men låt dem hänga ihop högst upp, som ett par byxor. Vrid dem och gör en lös knut.
5. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med mycket mellanrum.
6. Låt jäsa under duk i rumstemperatur, cirka 3 timmar (eventuellt något kortare om det är varmt i rummet).
7. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
8. Grädda i mitten av ugnen tills bullarna har fin färg, cirka 15 minuter.
9. Sockerlag: Genom att pensla bullarna med sockerlag efter gräddningen får man dels en glansig och fin yta, men sockerlagen förhindrar också fukt från att avdunsta och gör därför att bullarna håller sig saftiga längre.
10. Rör ihop socker och vatten till sockerlagen, tills sockret löst sig. Pensla bullarna med sockerlagen direkt när de kommit ur ugnen.
Lämna ett svar