Varje år tycks vi bli lika överraskade när vinterns vädergudar slår till. Just nu är det tjock ulltröja, raggsockor och fyr i brasan som gäller för min del. Antagligen är jag inte ensam om dessa oslagbara vintervärmare.
Vad som värmer precis lika gott i en frusen vintersjäl är Ramen. Detta japanska långkok sprider inte enbart en varm och mättande känsla, Ramen är även beroendeframkallande
För vår del är lördagens middag redan spikad. Här hemma kommer grytan att puttra länge på spisen och resultatet är helt klart värt att vänta på. Japansk comfort food när den är som allra bäst.
Miso Ramen med Cashu pork
Japanskt långkok som man bara måste älska. Miso Ramen är en av klassikerna. Jag kokar min buljong på både kyckling och fläsk för att få den så mustig och smakrik som möjligt. Vill man inte ha den spicy går det bra att utesluta chilioljan. Buljongen kan göras i god tid och frysas in i lagom stora förpackningar. Cashu pork är ett underbart långtidsbakat fläsk, man kan närmast beskriva det som Japans svar på Pulled pork. Skriv cashu pork i sökrutan här på bloggen så kommer du till receptet.
Ingredienser
4 portioner
Buljong (blir ca 3 liter buljong)
- 1 kycklingskrov eller ca 500 g kycklingvingar av bra kvalitét
- 500 g färskt sidfläsk i bit
- 4 liter vatten
- 3 salladslökar
- 4 torkade shiitakesvampar
- 3 hela vitlöksklyftor
- ca 10 cm ingefära, skivad
- 6 g kombu (sjögräs för buljong)
- 1 dl katsuobushi (bonitoflingor)
Ramen
- 2 liter av buljongen
- 4 msk misopasta, gärna röd och vit
- 2 tsk japansk soja
- 3 tsk riven ingefära
- ca 1 tsk La–Yu (chiliolja)
- 4 portioner färska ramennudlar (vacuumpackade i portionspåsar)
Förslag på topping
- cashu pork (för recept, skriv cashu pork i sökrutan här på bloggen)
- ca 100 g gröna blad, t ex pak choi, grönkål eller svartkål eller ca 75 g babyspenat
- valfri sort av ägg: sojapicklade, pocherade eller löskokta
- ca 2 dl tinade edamame
- böngroddar
- picklad red ginger
- strimlad salladslök
Instruktioner
Börja med buljongen:
1. Lägg kycklingskrov och fläsk i en stor gryta som rymmer cirka 6 liter. Häll på vattnet. Koka upp och skumma noga.
2. Tillsätt hel salladslök, svamp, vitlöksklyftor, ingefära och kombu. Koka upp och skumma igen. Blanda i bonitoflingorna.
3. Låt buljongen sjuda sakta under lock 4–5 timmar. Låt buljongen vila en stund och svalna något innan den silas.
Själva Ramen:
1. Förbered cashu pork. Lägg skivat kött, lite omlott, på en plåt. Pensla gärna på lite av såsen som köttet kokat i. Värm 3–5 minuter på 225 grader. Bränn gärna av fläsket med en brännare för att få fin färg.
2. Förväll de gröna bladen någon minut i kokande vatten. Låt rinna av. Babyspenat behöver inte förvällas. Jag brukar använda vattnet som nudlarna senare ska kokas i.
3. Koka upp buljongen. Ta den från värmen och vispa i miso, soja och ingefära. Smaka av med chiliolja, det är individuellt vilken styrka man vill ha. Varmhåll, men låt inte buljongen koka mer efter att mison tillsatts.
4. Förbered 4 skålar genom att fylla dem med varmt vatten så att buljong och nudlar håller värmen bra.
5. Koka upp en stor kastrull med vatten. Koka nudlarna enligt förpackningen, cirka 45 sekunder, i stormkokande vatten. Använd helst en nudelkorg eller sil, det underlättar för att ha kontroll på portionerna och snabbt kunna lyfta upp nudlarna innan en ny omgång sänks ner i vattnet. Låt nudlarna rinna av.
6. Häll upp buljongen i skålarna. Lägg i nudlarna.
7. Fördela toppingen i skålarna och servera genast.
Lämna ett svar